Akupunktio

Mitä on akupunktio?

Akupunktio on vanha kiinalainen hoitomenetelmä jossa hoitavana menetelmänä käytetään akupunktioneuloja. Perinteisen kiinalaisen lääketieteen(Traditional Chinese Medicine, TCM) mukainen akupunktio on ihmisen kokonaisvaltaista hoitoa. Akupunktio pyrkii parantamaan sairauden syyn ja vahvistamaan kehoon omaa kykyä parantua. Akupunktion tarkoitus on liikuttaa elämänvoimaa eli qi:tä. Perustana hoidoille ovat ihmisestä löytyvät 12 päämeridiaania sekä 8 sivumeridiaania. Meridiaanit virtaavat kehossa kuin joet, jotka ravitsevat kudoksia. Meridiaanit voivat tukkeutua fyysisestä traumasta tai negatiivisista tunnetiloista. Akupunktion tarkoitus on käsitellä meridiaanien avainkohtia ja palauttaa virtaukset normaaleiksi.

Moderni tieteellinen selitys akupunktiolle on, että käsittelemällä akupisteitä akupunktioneuloilla, stimuloidaan hermostoa, jolloin kehon omia kemiallisia aineita vapautuu lihaksiin, selkärankaan ja aivoihin.

Mihin vaivoihin akupunktiota voi käyttää:

Niskahartiakipu tai -jännitys

Päänsärky, migreeni

Erilaiset selkäkivut, ylä-ja alaselkäkipu

Issiasvaivat

Käden rasitusvammat

Polvikipu, penikkakipu, erilaiset jalkojen kivut

Kuukautiskivut

Väsymys, uupumus, stressi

Unettomuus

Masentuneisuus, ahdistuneisuus

Ruoansulatusongelmat

Gynekologiset vaivat: epäsäännölliset kuukautiset, PMS-oireet, Amenorrhea ( kuukautisten pois jäänti), hedelmättömyys

Vaihdevuodet

Synnytyksen käynnistäminen, maidon nostattaminen

Akupunktioon voit tulla myös ilman varsinaisia oireita sillä hoito on luonteeltaan tasapainottavaa, vahvistavaa  ja rauhoittavaa. Akupunktio toimii erinomaisena keinona rentoutua. 

Akupunktio ei sovi ihmiselle jolla on käytössä verenohennuslääke tai hänellä on jokin vakava perussairaus. 

Raskausaikana akupunktiossa on muutamia pisteitä mitä ei voi käyttää. 

Hoidon jälkeen on hyvä välttää saunomista, kylmiä kylpyjä, alkoholia ja raskasta fyysistä liikuntaa. Kehon reaktioita voi ilmetä 3-4 päivän aikana hoidon jälkeen.

Kuinka usein akupunktiossa käydään?

Akuuteissa vaivoissa yksikin kerta akupunktiota voi riittää, usein kuitenkin hoitokertoja kannattaa olla vähintään 3-5 jotta akupunktion teho alkaa näkyä kunnolla. Hoitojen väli on 1-2 viikkoa. Oireiden lieventyessä voi pitää taukoa ja hoitoja ottaa jatkossa aina kuuriluontoisesti.