Imetysohjaus

 
Ammatillinen imetystarinani alkoi Who:n imetysohjaajakoulutuksella kätilöopintojen yhteydessä. Imetysohjaajakoulutuksen lisäksi opiskelin myös imetysohjaajakouluttajakoulutuksen. Se on täydennyskoulutus, jonka suorittanut voi toimia imetyksen asiantuntijana sekä imetysohjauksessa että sen kehittämisessä. Tämän jälkeen olen saanut ottaa vastaan asiakkaita  imetyspoliklinikalla Kainuun keskussairaalalla jo usean vuoden ajan. Olen ollut mukana kehittämässä meidän organisaatiomme imetysohjausta sekä vauvamyönteisyyttä. 


 Imetys on paljon muutakin kuin ravintoa lapselle. Se tuo lapselle läheisyyttä ja lohtua. Se on ensimetreiltä saakka vuorovaikutusta joka vahvistaa äidin ja lapsen välistä vuorovaikutussuhdetta.
Imetys on maailman luonnollisin ja ihanin asia. Kuitenkin imetyksessä voi tulla eteen tilanteita, joissa imetys ei sujukaan toivotulla  tavalla. Jokainen vanhempi ja jokainen lapsi on uniikki - siksi yhtä, kaikille sopivaa ratkaisuakaan ei ole. Useimpiin vaikeuksiin löytyy kuitenkin ratkaisu. Imetysongelmien kanssa ei tarvitse jäädä yksin!


Asiakastyössäni kunnioitan aina perheen toiveita ja näkemyksiä. Tavoitteenani on että kenenkään imetysmatka ei päättyisi sen vuoksi että jokin asia/ongelma jää ratkaisematta. Perhe saa tehdä omat päätökset ja ratkaisut antamani tiedon pohjalta. 

 Joskus kyseessä voi olla jokin pieni asia jonka ratkaisemalla imetys jatkuu luonnollisesti. Joskus äiti ja isä tarvitsevat vain tukea ja kannustusta imetykseen ja siihen liittyvissä asioissa. Imetys ja siiven liittyvät asiat voivat olla hyvin herkkä ja tunteellinen asia äidille. On tärkeää että imetyksen herättämiä tunteita saa käydä läpi. 

Imetysohjauksessa voi saada apua 

  • oikean imuotteen löytymiseen
  • imetysasentojen oppimiseen
  • kipeisiin tai haavaisiin nänneihin
  • rintakumista vieroittumiseen
  • oman maitomäärän lisäämiseen
  • hitaaseen painonnousuun
  • imetysapulaitteen käyttöön
  • kaksosvauvojen imetykseen
  • keskosvauvan imetykseen
  • kireän kielijänteen tuomiin haasteisiin
  • imetykseen valmistautumisesta raskausaikana.  Kun haluat tietoa imetyksestä sekä valmistautua tulevaan imetykseen. 

Tukea ja ohjausta saat myös jos  haluat lopettaa imetyksen kokonaan, siirtyessäsi osittaiseen imetykseen tai kun aloitat kiinteät ruoat vauvallesi. Korvikeruokittujen vauvojen kanssa voimme käydä läpi tahdistettua pulloruokintaa ja vauvantahtista syöttämistä. 

Edellä mainittujen asioiden lisäksi annan ohjausta vauvan hoitoon sekä varhaisen vuorovaikutuksen tukemiseen. Voimme keskustella myös synnytykseen liittyvistä asioista ja sen herättämistä tunteista. 

Imetysohjaus/ohjauskäynti voi olla tarpeen mukaan joko kerta käynti tai sarjahoito, voin kulkea rinnallasi niin pitkään kuin on tarpeen. 
 

Vastaanottoajan sopimisessa toivon ajanvarausta puhelimitse, näin saan heti kartoitettua tilannetta ja pystyn paremmin arvioimaan asian kiireellisyyttä. Imetysohjauksessa suosin kotikäyntiä perheen luona. Tutussa ympäristössä toimiminen on perheelle ja vauvalle helpompaa.  Kotikäynti onnistuu Kainuun alueella, muualla sopimuksen mukaan.

Ohjauksen lisäksi voi halutessaan saada  akupunktiohoitoa esim. rentoutumiseen tai maidon nostattamiseen.